Geef je tuin wat meer venijn met de Taxus Baccata

De taxus baccata is een conifeer die valt in de taxusfamilie. Een ander naam voor de taxus baccata is venijnboom. Van nature komt de taxus voor in Europa, Noord-Afrika en een gedeelte van Azië. De taxusboom is een erg sterke boomsoort die langzaam groeit en maximaal zo’n 20 meter hoog wordt. Bijzonder is de lange levensduur van de taxus. Hij kan wel 2000 jaar oud worden. Hij heeft donkergroene en zachte naalden en in het najaar verschijnen er felrode bessen. Dan is de taxus ook op zijn mooist. De taxus laat in de winter de naalden niet vallen en blijft dus altijd groen.

De historie van de taxus baccata

Omdat de taxus zo oud kan worden hebben zij een lange historie. Voor de start van de jaartelling had Duitsland veel grote taxusbossen. Julius Cesar begon in die tijd met de verovering van Europa en heeft veel van deze bossen om laten kappen om er bogen van te maken. Taxus heeft namelijk ideaal hout daarvoor omdat het sterk en elastisch is. Op dit moment telt Duitsland nog maar één taxusbos. Dit is ook de reden dat de natuurlijke taxus een beschermde boomsoort is geworden. Op sommige plekken in Europa staan nog enkele eeuwenoude taxusbomen, waarvan sommigen nog van voor de jaartelling zijn. 

De naamgeving

De naam taxus stamt af van het Griekse woord taxon. Dit betekent weer boog. En dat is ook exact waar taxussen in het verleden voor gebruikt werden. Het is een ideaal houtsoort voor bogen en schilden. Maar taxus kan ook afstammen van het woord toxisch. Met dit woord wordt dan verwezen naar de giftige stoffen die in de taxus aanwezig zijn. Het woord baccata ontleent de naam aan de rode bessen die de taxus geeft. 

Kenmerken van de taxus baccata

Een kenmerk die typisch is voor coniferen heeft de taxus niet. Coniferen dragen hun zaad in een kegelvrucht. Dit heeft de taxus niet. Het zaad zit verstopt in de de rode bessen. De zaden uit de rode bessen zijn giftig. Toch wordt het door vogels gegeten. Het zal alleen niet verteren, maar wordt weer uitgepoept. Wanneer het op de grond terechtkomt, dan kan daar weer een nieuwe taxusboom uit ontspringen. De taxus is een tweehuizige boom. Dit houdt in dat zowel mannelijke als vrouwelijke bloemen afzonderlijk van elkaar aan de boom groeien. De mannelijke bloemen bevinden zich vooral aan de onderzijde van de takken, terwijl de vrouwelijk bloemen zich vooral aan de toppen van korte takken bevinden. 

Het onderhoud

Het onderhoud van de taxus is niet zo heel moeilijk. Eenmaal per jaar dient hij in de zomer gesnoeid te worden. Het is mogelijk om de taxus in allerlei vormen te snoeien, zoals een bol- of blokvorm. Wel moet je altijd oppassen dat er geen kleine kinderen in de buurt van de taxus komen omdat alles, behalve de buitenzijde van de rode bessen, giftig is. Ook mag een taxus nooit als afrastering dienen van een dierenverblijf. Dieren zullen ervan eten en ziek worden. Ook het plassen van honden en katten tegen de boom is niet wenselijk. Hij kan dan afsterven. Wanneer de taxus last heeft van ongedierte dan kun je hem besproeien met een biologische bestrijdingsmiddel.

Bron: Woonenleven.nl