Hoe zit laminaat in elkaar
Veel mensen denken dat een laminaatvloer een houten vloer is. Dit is echter niet het geval. Het gedeelte wat zichtbaar is bovenop is eigenlijk een papieren afdruk met een transparante toplaag. Laminaat is eigenlijk een vloer die bestaat uit verschillende kunststoflagen. Deze kunststof lagen zijn samengesmolten door een laminatieproces. De papieren afdruk is een fotoprint die met een slijtvaste transparante laag is bedekt. Hoe harder deze toplaag hoe duurder het laminaat.
Veel mensen kiezen tegenwoordig voor laminaat omdat je dit gemakkelijk zelf kunt leggen en de vloer is naar verhouding erg goedkoop.
Voordelen van een laminaatvloer
Laminaat is in vele kleuren en dessins verkrijgbaar. Houten en stenen fotoprints kunnen soms zo echt overkomen dat het lijkt alsof je een échte houten vloer hebt maar dan wel veel goedkoper. Wanneer een laminaatvloer vakkundig wordt gelegd ziet het er strak en perfect uit. De voordelen van een laminaatvloer op een rijtje;
- Sterk en slijtvast
- Vlekbestendig
- Gemakkelijk te reinigen
- Bestand tegen direct zonlicht
Wanneer je op een bovenhuis of gehorig appartement woont zal een geluiddempende ondervloer nodig zijn. Laminaatvloeren zijn er verschillende prijsklassen en kwaliteiten.
Verschil in kwaliteit
Het verschil in kwaliteit zit hem in de verschillende lagen en hoe deze op elkaar worden geperst. Ook de toplaag zal bij de ene laminaatsoort harder en meer krasbestendig zijn dan de anderen. Vaak is het al aan de prijzen te zien welke laminaatsoorten het beste zijn.
Direct Pressure Laminate
Het DPL is een standaard opgebouwd laminaat. Tijdens de productie worden de lagen direct op elkaar geperst. Deze soort laminaat is qua ontwerp de mooiste variant.
High Pressured Laminate
De toplaag van deze soort is geperst uit afzonderlijke melamine lagen. Dit zorgt ervoor dat dit laminaat stootvaster is.
Continous Pressed Laminate
Het productieproces is continue en de toplaag is dunner en wordt vanaf een rol aangebracht.
Direct Laminate Printing
De bedrukte decor laag ontbreekt tijdens het productieproces. In plaats daar van wordt de HDF plaat later bedrukt en vervolgens afgewerkt met de toplaag.
De top- of slijtlaag is bij de goedkopere soorten dun. De levensduur is dan ook korter. Laminaatvloeren worden in klassen verdeeld. Commercieel gebruik is weer een andere klassensoort dan laminaatvloeren voor privé gebruik. Commercieel gebruikte laminaatvloeren kunnen met licht maar ook met zeer intensief commercieel gebruik worden aangeduid. Voor in de privésfeer zijn er laminaatvloeren voor licht, normaal of intensief gebruik.
Zelf leggen
Ben je van plan om zelf laminaat te gaan leggen? Zorg dan dat je goed wordt voorgelicht en het juiste gereedschap in huis hebt. Houdt er rekening mee om wat extra laminaat aan te schaffen. Wanneer er een ongelukje gebeurt kun je dit snel weer herstellen. Leg het laminaat in de richting van de lichtinval. Gebruik het laminaat uit verschillende pakketten door elkaar. Dit voorkomt dat je kleurverschil ziet. Leg in ieder geval bij een nieuwbouwhuis vochtwerende folie op de nieuwe betonnen vloer. Deze is meestal wel helemaal uitgehard maar uit voorzorg is het toch verstandig.
Wanneer je laminaat gaat kopen laat je dan in ieder geval goed voorlichten over het leggen van deze vloersoort.